Atatürk Üniversitesi Öğrencileri olarak Üniversitemizin  gerekirse Microsoft ve ESET ile yaptığı anlaşmaları bitirmesi, tamamen özgür ve ücretsiz bir yazılım olan Linux’a geçmesini istiyoruz. Kampanyamıza destek veren arkadaşlarımızdan yorum ve ilavelerini bekliyoruz. Ne kadar çok arkadaşımız destek verirse o kadar gerçekleştirme şansımız olacaktır.


Kampanyamıza Linux Kullanıcıları Derneği de destek veriyor. Bu destekleri için teşekkür ederiz.

Linux Gezegeni‘n de duyurulduk (1-2)

Kampanyamıza Mandriva Türkiye de destek veriyor. Teşekkür ediyoruz.

Yerel basında da haberimiz yapıldı. Erzurum Albayrak Gazetesi

Penguenci.com, kampanyamıza, üniversitemiz mensuplarına yaptıkları alışverişlerde %10 indirim yaparak destek veriyor.

Diğer haberler için tıklayınızlinux-proje

 

atauni-linux1
Linuxa geçmek için sebeplerimizi aşağıda sıraladık:

Her geçen gün artan ve sürekli işleyiş şeklini değiştiren virüsler yüzünden özel veriler, internet kullanımı ve bilgisayar performansı tehdit altındadır. Bu virüslerin tamamına yakını Windows içindir Linux alt yapısında çalışamazlar. Windows kullanımı ülkemizde çok yaygın olması sebebiyle bir çok kişi ya Linuxtan bihaber ya da Linux dendiğinde “o çok zor bir işletim sistemi hiç kolay değilMİŞ” cümleleriyle karşılaşıyoruz. Bu ancak ve ancak kullanılarak öğrenilir ve biz kullandığımızdan biliyoruz ki hiç zor değil. Şu anda neredeyse tüm üniversite bilgi işlem merkezleri, bunların yanında Tübitak, Ülkemizdeki tüm Askerlik Şubeleri, RTÜK, Bergama Belediyesi, Google, NASA, IBM, Yahoo, HP, Boeing, HSBC, CitiBank, Red Hat, Sony Ericsson, Nokia, Siemens, Samsung, General Motors, Hyun, Oracle, EToys, Troll Tech., Novell, Renault gibi çok büyük kuruluşlar Linux kullanmakta ve bir şekilde özgür yazılımlara destek olmaktadırlar.

Linux tamamen ÜCRETSİZ bir yazılımdır. Şu an en popüler olan Linuxlar: Mandriva, Ubuntu, Debian, SUSE, Pardus, Fedora, Gentoo, Red Hat, Slackware. Daha detaylı bilgi için bu linke bakabilirsiniz. Her biri, normal bir bilgisayar kullanıcısının biraz dikkat ederek bilgisayarına kurabileceği ve neredeyse hiç yabancılık çekmeden kullanabileceği kadar rahat bir kurulum arayüzüne sahip bir şekilde dağıtılmaktadır. Bu dağıtımlar kendi sayfalarından indirilebilecek kurulum ISO’ları veya bilgisayar mühendislikleri yazılım arşivlerinden ya da sadece dağıtım işini üstlenmiş internet sitelerinden CD yada DVD’ler şeklinde edinilebilmektedir. Ülkemizde Linux çalışmaları TÜBİTAK destekli Pardus, özel sektör destekli Gelecek Linux ve Armador OS 2006, öğrenci destekli Turkuaz, Turkix, Truva, Turanid_Linux gibi projelerle ulusal bilişim pazarında kendine yer edinmektedir.

Bugün windowsta yapılan her aktivite Linuxta da yapılabilmektedir. Öyleki windowsta sürekli kullandığınız programları aynen Linuxta da kullanabilme imkanına sahipsiniz. Bu her ne kadar GNU/GPL sistem mantığına aykırı olsa da insanların Linuxa alışması ve kullanması açısından sevindirici bir gelişmedir. Yani hiçbir engel yok Linux kullanmamak için.

Microsoft Office yerine tamamen aynı karakterde ve kullanımda olan OpenOffice uygulaması, Winamp yerine 100lerce aynı işi, daha kapsamlı ve görsel olarak yapan programlar, MSN yerine 10larca aynı görevi yapan program, İnternette dolaşım için kullanılan İnternet Explorer yerine zaten şimdiden birçok windows kullanıcısının aşina olduğu Mozilla Firefox’ unda içinde bulunduğu Amaya, Epiphany, Flock, Konqueror, Opera, video izlemek için Media Player yerine 10larca ve yine daha kaliteli program…

Birkaç örnek görüntü:

Üstelik Linux kurduğunuz zaman tek tek donanım sürücüleri (driver) aramak, kurmak zorunda değilsiniz. Tüm sürücüleri Linuxun kendisi kurulum sırasında kurmaktadır. Herhangi bir işleminizi yapmak için gerekli bir programı internette saatlerce aramanıza gerek yoktur. Kendi paketleri dahilinde “Yazılım Kur/Kaldır” bölümünden bulup kur demeniz yeterli olacaktır. O kendi indirip kurup hizmetinize sunacaktır.

Yüksek performans, kaliteli arayüz ve sıfır virüs tehdidi için Linux kullanmamız gerektiğine inanıyoruz. Ayrıca “Özgür Yazılım“ları teknik olarak gelişmiş ya da bedava olduğu için değil, felsefesinden ötürü de desteklememiz gerektiğine inanıyoruz. Üstelik Linux kullandığınızda windowsun örnek aldığı arayüzlere ve kullanım kolaylığına da şahit olacaksınız. Windows, 2000′den itibaren ağ altyapısı özgür bir yazılım olan BSD’den almıştır.

Mandriva Linux 2009 Kde4 Masaüstüyle tanıtım videosu:

Üniversitelerden örnekler :

Orta Doğu Teknik Üniversitesi kendi sitesinden birkaç Linuxu dağıtıyor.  üstelik üniversite içerisindeki tüm bilgisayarlarında Linux kullanmaktadır.

Çanakkale Üniversitesi Linux kullanmaktadır.

İstanbul Teknik Üniversitesi “Linux Akedemi” adı altında Linux Sistem Yöneticiliği kursları vermektedir.

Bilkent Üniversitesi “Linux ve Özgür Yazılım Seminerleri” düzenliyor ve Linuxa destek veriyor.

Anadolu Üniversitesi’nde “Linux Nedir?” konulu seminerler düzenlendi.

Afyon Kocatepe Üniversitesinin Linux sayfası bulunmaktadır.

Erciyes Üniversitesi’nde Linux Departmanı ve Linux Topluluğu bulunmaktadır. Ayrıca Linux tanıtım günleri düzenlenmektedir.

Bilgi Üniversitesi Linux hakkında çeşitli seminerler ve tanıtım toplantıları düzenledi/düzenliyor.

Ve daha bir çok üniversitede Linuxa geçiş söz konusudur. Şimdi sıra bizde…

Linuxun artılarını daha detaylı bir şekilde incelemek için BURADAKİ siteyi incelemenizi tavsiye ederiz.

(Düzeltmeler ve eklemeler için Barış ATASOY‘a, Hüseyin BİLEN‘e ve Ahmet Alp BALKAN‘a teşekkür ederiz.)

Atatürk Üniversitesi Öğrencileri Adına

Mehmet Şahin

Atauniv.com Site Yöneticisi


Benzer İçerikler:

  1. Atatürk Üniversitesi Öğrencilerine Burs İmkanı
  2. Atatürk Üniversitesi’nden İlçelere Kitap Bağışı
  3. Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyelerinin Başarısı
  4. Atatürk Üniversitesi Rektör Seçimleri
  5. Atatürk Üniversitesi Fakülteler Arası Bilgi Yarışması

Paylaş

76 yorum var “Atatürk Üniversitesi “Windowsu bırakıp Linuxa Geçsin” Kampanyamız”

Yorum Yaz
← Daha Eski Yorumlar
  1. Ben de destekliyorum düşüncelerinizi. Otomasyon sistemine firefox ile giremiyorum. Linuxta internet explorer kullanarak girebiliyorum maalesef.
    Windows bağımlılığının para israfı olduğunu düşünüyorum.

    Ayrıca “programlama” adı altında verdikleri derslerde python gibi öğrenimi basit ve de açık kaynak bir betik dilini öğretmelerini istiyorum. Üniversitemiz bu konuda biraz geri durumda. Pardus un yaz stajına Atatürk Üniv. katılan birini hiç duydunuz mu?
    Önemsiz gibi görünebilir ama üniversitenin prestijini de artıracak bir etkendir açık kaynağa verdiği destek. Zira Türkiye’de sayılı üniversiteler açık kaynağa destek veriyor.

  2. düşüncelerinize katılıyorum daha iyi olacağını umuyorum

  3. Ubuntu-TR resmi internet sitesi adina sozkonusu projeyi sonuna kadar destekledigimizin bilinmesini ve bu destegin lafta kalmayip elimizden gelen butun yardimlari sonuna kadar tarafiniza sagliyacagimizi temin ediyoruz..
    Ubuntu-TR resmi Web temsil grubu adina saygilarimla…

    Bazi arkadaslarimin soyledigi gibi sonuna kadar degil de sonsuza kadar destekliyorum desem sanirim linux hakkindaki dusuncelerime tercuman olmaya yetecektir.. Butun Ozgurlukcu yazilim gonullulerine kucak dolusu SELAMLAR!!!!

  4. Linux windowsa göre daha güvenli bir işletim sistemi en doğrusu odur

  5. Sizi canı gönülden destekliyorum…

    Tebrikler. Çok güzel, yerinde ve doğru bir kampanya. Microsoft’a verilen paralar ne yazık ki boşa gidiyor.

    Her zaman desteğim sizinle.

  6. Pingback: Pozitif PC » Atatürk Üniversitesinde Penguen Sesleri

  7. Cok gzl arkadaslar, canı gönülden destekliyorum.

    Yeditepe Üniversitesi Bilgisayar klübü okulda ücretsiz linux dagıtımı yaptı ve çok ilgi gördü. Denemenizi tavsiye ederim.

  8. Muhammet AKSAKAL

    Cevapla

    09 Aralık 2009

    Çok güzel bir düşünce bende linux kullanmak istiyorum;fakat nereden bulacağımı nasıl ulaşacağımı bilmiyorum ,

  9. Merhabalar,

    Linux için başlatılan bu kampanya ilginç :)

    Basitliği ve kullanışlı olmasıyla tabiki bütün türkler Windowstan yana ve Winde çalıştırılan bütün programlar Linuxda çalıştırılamıyorum. Paralardan bahsediyorsunuz Üniversitenin verdiği paralar vardır doğru ama kişisel olarak bu para cepten gitmiyor. Türkiyenin % kaçı Lisanslı windows kullanıyor ki ihtiyac duyulmuyor zaten bugün 100 bilgisayara sorsak kaçı Linux kullanıyor acaba :)

  10. Anadolu parsı pardusu destekliyorum ve ben evimde sadece pardus 2009.1 i kullanıyorum microsoft u kullanmayalım (kopya dahi olsa ) yaşasın özgürlükkkk.,.,.,.,….,.,.,..,…,.,.

  11. selam herkeze şu mahkum olma mecburiyet duygusunsan çıkalım artık millettece…
    o olmassa bu olmassa ne yaparık duygusu illet bir duygu….kanpanya atılan fikir çok geç kalındı bile daha neyi bekliyoruz değişecekse birşeyler bu kadar basit bir konuyumu halledemiyoruz….
    hadi bırakalım bu mahkumiyet duygusundan gecelim özgür yazılama…yıllardır süründük makınalarımız telef oldu sorunlar bitmek bilmedi kafaları kırdık paralarımız heba oldu…..ben şahsıma goca bir oooooooooooooooooohhhhhhhhh
    çektim bile şuan mint9 kullanıcısıyım bütün bildiklerimi kafamdan silmeye başlamış yeni dünyaya linuxa adapte olmaya başladım
    kendime acıyorum gecen 15 yıla, heba oldu
    linuxa dünya tam destek verse neler olacakta…zaten bilenler veriyor fazlasıyla…Saygılarımla uyan türkiyem

  12. Engin ÖZDEMİR

    Cevapla

    03 Ekim 2010

    Arkadaşlar Aşağıdaki Bağlantıdan Linux Pardus’un CD’sine 2,36 TL Ödeyerek Sahip Olabilirsiniz. [Oda Sadece Kargo Ücretidir]
    http://www.ozgurlukicin.com/cdgonder/

← Daha Eski Yorumlar

Bir Cevap Yazın


*